Obiceiuri zilnice care îți distrug coloana vertebrală

Obiceiuri zilnice care îți distrug coloana vertebrală

Acestea sunt cauzate de stilul de viata sedentar dar si de privitul si „butonatul” diverselor gadgeturi. Cu siguranta exista multe motive pentru durerile de spate, dar iata cele 9 obiceiuri care iti distrug coloana vertebrala.

Fumatul. Fumatul este un obicei periculos in sine la adresa sanatatii organismului tau. Dar, dincolo de celelalte pericole, fumatul poate cauza dureri de spate pentru ca nicotina intrerupe fluxul normal al sangelui in jurul coloanei vertebrale.

Perturbarea ritmului circadian. Oamenii de stiinta au descoperit ca celulele din discurile intervertebrale depind direct de felul in care se desfasoara ciclul noapte-zi. Se presupune ca atunci cand ritmul circadian este intrerupt (din cauza varstei, a insomniei cronice, a schimburilor de noapte) respectivele celule incep sa functioneze defectuos, ceea ce da posibilitatea aparitiei inflamatiilor cronice si a durerilor cronice de spate dar si a degenerarii discurilor intervertebrale. Deci, pentru a incetini imbatranirea coloanei vertebrale, ar trebui sa respecti un program care nu te transforma intr-un zombie la mijlocul zilei.

Lucratul in picioare. Cu totii stim ca este daunator pentru organism sa stam prea mult timp in pozitia asezat. Dar si nevoie de a lucra in picioare este la fel de daunatoare pentru sanatate. Pozitia in care stai poate avea un impact major asupra starii de sanatate a gatului, umerilor si coloanei vertebrale. O pozitie incorecta poate avea consecinte foarte grave asupra coloanei vertebrale, provocand dureri cronice si, in cele din urma, curbari ale coloanei.

Muschii si incheieturile au nevoie de flexibilitate pentru a se mentine sanatosi, iar o pozitie incorecta este unul dintre primele lucruri pe care le faci gresit. Daca in cea mai mare parte a timpului, gatul si umerii sunt intr-o pozitie incorecta, asta inseamna ca nu-ti controlezi suficient de bine partea superioara a corpului. Astfel apar curbarile coloanei vertebrale iar corpul va trebui sa compenseze aceasta pozitie gresita in timpul miscarii. Pentru a evita posturile gresite trebuie sa ne ridicam, sa stam sau sa ne intindem in asa fel incat sa punem cat mai putina presiune pe muschi si ligamente iar pozitia coloanei vertebrale trebui sa ramana dreapta, mai ales atunci cand ne miscam sau facem sport.

Pantofii nepotriviti. Durerile de spate pot fi cauzate si de purtarea pantofilor nepotriviti. Poti sa reduci presiunea asupra picioarelor daca alegi sa porti o pereche de pantofi de calitate. Daca preferi tenisii sau cizmele atunci cand este frig afara, poarta-le cu sosete pentru a reduce frictiunea si disconfortul.

Odihna insuficienta. Cei mai multi oameni nu dau atentie primelor semne de alarma, cum este o durere de spate abia sesizabila. Totusi, este foarte important sa te odihnesti de fiecare data cand simti un disconfort in zona spatelui. Desigur, nu poti face asta de fiecare data. Dar nu uita sa faci asta indata ce timpul iti permite, chiar daca senzatia de disconfort a disparut intre timp. Pentru a reduce presiunea asupra muschilor, cel mai bine este sa te intinzi si sa stai cu picioarele ridicate.

Un job pe care il urasti. Oamenii de stiinta australieni au demonstrat ca durerile de spate sunt foarte prezente in randul persoanelor care nu sunt multumite de job-ul pe care il au. Oamenii de stiinta nu au gasit nicio problema de natura fiziologica, durerea este pur si simplu auto-indusa.

Efortul intelectual exagerat. Uneori, atunci cand creierul este solicitat foarte mult, poate sa apara durerea de spate. Inceraca sa lasi deoparte problemele legate de serviciu si acorda-ti timp de odihna: poti face sport, sa te uiti la un film si sa uiti de problemele care iti provoaca starea de stress.

Telefonul mobil. Un studiu recent a aratat ca citirea unui simplu mesaj poate adauga pana la 20 de kilograme de presiune asupra coloanei vertebrale. Da, ai auzit bine, 20 de kilograme doar pentru un simplu mesaj! Folosirea zilnica a telefoanelor mobile conduce la pierderea curburii naturale a coloanei cervicale, mai ales in randul adolescentilor. Un calcul simplu spune ca folosirea telefonului mobil timp de 2-4 ore pe zi inseamna ca gatul sta indoit intre 700 si 1400 de ore pe an. Sigur, ca nu putem evita folosirea tehnologiei, mai ales ca de ea depind multe aspecte ale vietii noastre. Dar macar putem controla postura pe care o avem atunci cand folosim telefonul mobil. Spatele tau iti va multumi.

Absenta miscarii. Nu uita sa practici sporturi, mai ales pe acelea care necesita flexibilitatea coloanei vertebrale (cum este yoga). Este important sa faci miscare. Muschii sunt relaxati atunci cand sunt flexati si intinsi incet. Poti creste treptat durata si intensitatea exercitiilor, pe masura ce sportul intra in rutina ta zilnica. sursa: eva.ro

Stirea anterioara

Ce nu s-a văzut la televizor la meciul cu Mexicul, de la Exatlon. Prezentatorul mexican a făcut referire la Nadia Comăneci

Stirea Urmatoare

Alexandra Huțu, deputat PSD și candidat pentru Senat despre soluțiile deja identificate din 2022 pentru reluarea investiției Barajului Vârfu Câmpului

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.