Pericolul ascuns din sandvișurile ambalate
In graba diminetii, cati dintre noi nu oprim la o benzinarie, la un fast-food sau chiar la tonomat ca sa ne luam un sandvis? Si cati stim ca un simplu sandvis ne poate imbolnavi de meningita?
Ce trebuie sa intelegem de fapt din data de expirare de pe ambalaj, ce inseamna "a se consuma de preferinta inainte de" si de ce apa are data de expirare ne-a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com Elena Nemtuc, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape.
Specialistul explica pentru cititorii Ziare.com si daca exista alimente fara data de expirare, cat pot fi tinute muraturile si varza murata in casa si cand o toxiinfectie alimentara se poate solda chiar cu un deces.
Ce alimente nu pot fi tinute nici macar o zi dupa data expirarii? Exista asa ceva?
In general, produsele care contin multa apa, prin urmare exista un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Dar este esential, indiferent despre ce tip de produs vorbim, sa avem in vedere ca o verificare organoleptica este foarte importanta, indiferent ce ne spune eticheta. Daca produsul are un miros diferit si un aspect care nu este cel normal pentru acel tip de aliment, cel mai indicat ar fi ca produsul respectiv sa nu fie consumat.
De asemenea, sandvisurile sau produsele de tip fast-food reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea listeriei, o bacterie care poate duce la meningita. Acestea nu ar trebui consumate dupa data specificata (mai mult, aceste produse au un termen de valabilitate destul de scurt).
Care sunt cele mai periculoase alimente odata ce termenul de expirare a trecut?
Orice produs poate fi periculos. Un aliment expirat poate provoca toxiinfectii alimentare, care in functie de rezistenta organismului pot avea efecte de mare anvergura (cel mai adesea, se pot manifesta prin disconfort abdominal sau eruptii la nivel cutanat).
Dupa analiza initiala a produsului (aspect general, miros, textura), este important sa avem in vedere: data trecuta initial pe ambalaj, modul in care a fost depozitat (este esential sa ne asiguram ca depozitarea sa a fost facuta la temperatura si in mediul corespunzator).
Etichetele producatorilor pot fi de doua tipuri: Data expirarii (aceasta ne arata clar indicatia privind consumarea alimentului inainte de o anumita data, riscurile ce pot fi asociate cu nerespectarea acestui termen fiind de natura medicala) sau a se consuma de preferinta inainte de (data nu este stricta in acest caz, insa este o asumare personala daca produsul respectiv este sau nu consumat. Este sential, insa, sa facem verificarile de care va povesteam inainte de a ne asuma acest lucru).
Exista o categorie a alimentelor care pot fi tinute fara probleme si dupa aceasta data?
Produsele congelate sau cele in conserva, painea, daca e tinuta in frigider si nu este afectata de mucegai, pastele, pentru ca nu contin deloc apa, produsele murate sau in saramura.
Exista vreun aliment fara data de expirare?
Pastele, orezul, zaharul, sarea, mierea si otetul sunt produse care pot rezista mult dupa data trecuta pe ambalaj si pot fi consumate in siguranta. Foarte important de avut in vedere este ca temperatura si mediul sa fie cele adecvate si, chiar si in cazul lor, este importanta analiza initiala, pentru a ne asigura ca nu au fost alterate in urma depozitarii necorespunzatoare.
De ce are apa imbuteliata data de expirare? Care ar fi riscurile daca este consumata dupa acest termen? Practic ce se intampla, de ce nu mai e buna de baut?
Apa nu expira, dar isi schimba calitatile dupa data trecuta pe ambalaj. Cum e posibil acest lucru? Simplu, apa nu expira, insa ambalajul da.
Pornind de la o simpla economie facuta cu printerele din fabrici (initial, pentru a face economie se foloseau aceleasi printere atat pentru etichetele sticlelor de apa, cat si pentru cele de suc), s-a ajuns la concluzia ca totusi acest termen este important din cauza aspectului poros al PET-ului (materialul din care este facuta sticla). Astfel, sticla absoarbe "mediul" in care este depozitata si, daca este depasit termenul de valabilitate, este posibil sa avem surpriza de a bea apa cu diverse arome, nu neaparat cele mai placute.
Daca, insa, avem certitudinea ca apa a fost depozitata in cele mai bune conditii, fara praf si alti factori neigienici, fara mirosuri neplacute, atunci poate fi consumata in siguranta si dupa acest interval.
Ideal ar fi sa alegem apa imbuteliata in sticla (nu PET), in acest caz riscurile de mai sus fiind eliminate.
Muraturile facute in casa au termen de expirare? Dar gogosarii, castravetii facuti de gospodine si sigilati? Dar varza acra la butoi?
Indiferent de provenienta lor, facute in casa sau cumparate si de tipul de produs conservat, produsele murate sau puse in saramura sunt intr-un mediu acid care le asigura mentinerea pe un termen mult mai lung. Depozitate corespunzator, acestea pot fi consumate si la cativa ani dupa ce au fost sigilate.
Este important, inainte de consum, sa verificam aspectul, textura, mirosul. Daca exista urme de mucegai, daca mirosul nu este cel specific produselor de acest tip, indiferent ca au fost depozitate in borcan de sticla, plastic sau lemn, nu se vor consuma.
Care e alimentul care da cea mai severa toxiinfectie alimentara? Putem fi in pericol de moarte de la asa ceva?
Bacteriile sunt cele periculoase, nu alimentul in sine. Sunt o serie de alimente care pot dezvolta bacterii periculoase care pot cauza afectiuni mortale in cazul in care nu sunt tratate corespunzator. In afara de listeria, exista istoric de mortalitate in cazul infectiilor cu E-coli (care pot fi evitate prin spalare corespunzatoare a fructelor si legumelor si tratament termic corespunzator al carnii).
Salmonella este o bacterie dezvoltata in intestin si care poate fi activata prin consumarea fructelor si legumelor in conditii insalubre sau a carnii preparate necorespunzator, a oualor depozitate incorect sau vechi. Apa contaminata este o alta cauza a samonelozei. Nu prezinta pericol mortal, insa poate implica tratament antibiotic, ceea ce va produce un dezechilibru al florei intestinale si nu numai. Totodata, este asociata cu stari ce creeaza disconfort general: febra, varsaturi, greata. sursa: ziare.com
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.