Plante care țin stresul la distață
Stresul pare inofensiv la prima vedere, insa acesta sta la baza declansarii mai multor probleme de sanatate. Cu siguranta ai observat ca organismul reactioneaza intr-un anume mod atunci cand treci printr-o situatie suparatoare. Inima incepe sa iti bata mai tare, simti tensiune la nivelul muschilor si incepi sa transpiri.
Acest tip de stres este de scurta durata, iar organismul se reface repede dupa aceea. Dar daca treci frecvent prin astfel de stari tensionante, te vei confrunta cu diferite semne: dureri de cap, oboseala, tulburari de somn, dificultati de concentrare, dureri abdominale. Un nivel mare de stres îți micșorează creierul. Cu timpul, te poti confrunta cu urmatoarele probleme de sanatate: depresie; tensiune arteriala; aritmie; ateroscleroza; afectiuni cardiovasculare; ulcer; sindromul colonului iritabil; diaree; constipatie; schimbari de greutate (ingrasare ori slabire brusca); pierderea libidoului; afectiuni la nivelul pielii (eczeme, acnee, psoriazis).
Ceaiul de sunatoare este un remediu pentru stres foarte eficient, pentru ca iti aduce mai multe beneficii in acelasi timp: are efect linistitor asupra psihicului, trateaza anxietatea, reduce stresul si combate insomnia. In plus, aceasta planta este de un real ajutor pentru perioadele foarte solicitante, care se manifesta prin accese de isterie, somn agitat, chiar somnambulism. Bea doua cani de ceai pe zi, indulcit cu miere si aromat cu felii de lamaie, pentru un rasfat complet.
In folclor, splinuta are multe denumiri, fiind cunoscuta si sub numele de floare-boiereasca, varga-de-aur, floare-buiaca sau smeoaica. Acum nu mai este la fel de apreciata ca in trecut, pentru ca oamenii nu ii cunosc proprietatile medicinale, ramanand de multe ori doar o floare de la marginea padurii sau de pe un deal. Aceasta planta te ajuta sa faci fata socurilor sufletesti, astfel ca este indicat sa urmezi un tratament cu infuzii in momentele in care treci prin deceptii si stari sufletesti stresante, pentru ca iti va aduce echilibrul. Pentru prepararea infuziei de splinuta ai nevoie de o lingurita de planta la o cana cu apa clocotita. Lasa recipientul 10-15 minute deoparte, apoi toarna ceaiul in cana si incearca sa il bei cu inghitituri mici.
Nu exista problema legata de sanatate in cazul careia musetelul sa nu poate fi folosit ca adjuvant de nadejde. O cana de ceai preparat din flori aromate de musetel este tot ce ai nevoie intr-o seara, dupa o zi grea la serviciu. Infuzia iti va da o stare aparte, pentru ca iti va linisti mintea, corpul si spiritul. De asemenea, poti sa adaugi ceai sau ulei de musetel in apa pentru baie. Vei avea un somn linistit, iar dimineata te vei trezi mai optimista, plina de viata si cu idei noi.
Aceasta planta are actiune sedativa, trateaza insomnia si scade tensiunea arteriala. O infuzie de paducel indulcita cu miere sau simpla, in care ai pus cateva frunze de menta proaspata, este ideala pentru momentele in care te simti nelinistita, ai tensiunea ridicata si palpitatii, datorita efectului vasodilator. De asemenea, un bun tratament pentru stres este si tinctura de paducel.
Printre cele mai cunoscute plante cu efect calmant se numara si teiul. Infuzia din aceasta planta este considerata o licoare magica si parfumata, perfecta pentru un somn linistit, deoarece s-a dovedit a fi un aliat de nadejde in tratarea insomniei. De asemenea, ceaiul de tei poate fi folosit cu succes in lupta cu necrutatorul stres. Bea doua cani de ceai pe zi pentru a inlatura nelinistea din suflet si starile nervoase care te fac sa te certi cu cei din jur.
Aromata si delicata lavanda are un efect usor sedativ, astfel ca te relaxeaza si combate durerile de cap intr-un timp scurt. Gratie proprietatilor ei vindecatoare, este folosita in multe afectiuni si nu numai. Poti beneficia de virtutile ei terapeutice relaxandu-te la un ceai, prin imbaiere intr-o cada in care ai pus ulei esential de lavanda sau prin folosirea unei lampi odorizante care va transforma camera ta intr-un loc extrem de placut.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.