Ponturi pentru prevenţia accidentărilor pe pârtie. Ortoped: Înainte de orice sport, 10 minute trebuie să facem acest lucru

Ponturi pentru prevenţia accidentărilor pe pârtie. Ortoped: Înainte de orice sport, 10 minute trebuie să facem acest lucru

A venit iarna şi mulţi mergem la munte, să ne distrăm pe pârtie, să schiem. Ortopedul Bogdan Codorean ne spune cum am putea să prevenim accidentările ce pot apărea la schi sau chiar cu sania şi cum procedăm în cazul unei fracturi sau entorse până ajunge Salvamont.

„În primul rând trebuie să fim atenţi, apoi avem nevoie de o încălţămite adecvată situaţiei în care ne aflăm, suprafeţei pe care ne deplasăm. Când vrem să facem un sport, trebuie să ne asigurăm că avem echipamentul potrivit, a explicat medicul Bogdan Codorean, vineri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

De asemenea, este important să fim pregătiţi şi din punct de vedere fizic pentru acel sport.

10 minute de încălzire, înainte de orice sport
„Orice tip de sport vrem să facem, înainte să-l începem trebuie să avem 10 minute de încălzire şi de stretching", a recomandat medicul.

În cazul celor care acum merg la schi şi tot restul anului nu au făcut sport, este foarte important pentru ei, ca să nu se accidenteze, ca cu 1-3 săptămâni înainte, să facă nişte exerciţii de forţă sau stretching. În felul acesta, ei îşi cresc tonusul muscular. 

„Altfel, riscul de accidentare este mare şi din cauza faptului că vor obosi repede", atenţionează ortopedul Bogdan Codorean.

Ponturi pentru prevenţia accidentărilor pe pârtie

Primul lucru când ne accidentăm pe pârtie
Atunci când cădem pe pârtie, primul lucru pe care trebuie să-l ştim este acela că nu e bine să ne mişcăm prea mult de acolo. Apoi, să ne facem o autoevaluare. Dacă ne dăm seama că este ceva serios, cel mai bine e să aşteptăm să vină Salvamontul.

„Noi avem mulţi pacienţi care au impresia că nu au nimic după o căzătură, se suie pe schiuri sau încearcă să coboare de acolo siguri şi după 30 de secunde cad din nou", atenţionează ortopedul.

De aceea, dacă am ajuns la baza pârtie, e foarte important ca după să ne vadă un medic specialist.

La schi, cele mai frecvente accidente sunt cele de la nivelul genunchiului şi la mâini, pentru că ne sprijinim pe membrele superioare.

Stirea anterioara

E obligatoriu de la 1 ianuarie! Lege pentru toți românii. Amenzile sunt uriașe

Stirea Urmatoare

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.