Proprietăți terapeutice oferite de iarba grasă
Creste în curti si în afara lor si, adesea, ne împiedicam de ea, motiv pentru care o smulgem si o aruncam la pasari. Iarba-grasa, caci despre ea este vorba, este o buruiana-minune, fiind plina de substante nutritive în procente considerabile.
Iarba-grasa este bogata în oligoelemente, dintre care potasiul, magneziul si calciul se gasesc în cantitati însemnate. De asemenea, aceasta planta este bogata în vitaminele C si E si în vitamine din complexul de B-uri. Iarba-grasa contine cei mai importanti acizi grasi Omega 3. Unul dintre acestia este acidul alfa-linoleic, care nu poate fi sintetizat de corp si trebuie asigurat prin alimentatie. Acest acid joaca un rol important în prevenirea artrozei. Totodata, acizii grasi Omega 3 previn bolile cardiovasculare.
Frunzele sunt mai bogate în compusi fenolici decat tijele. Acest tip de compusi au proprietati antioxidante si anxiolitice si joaca un rol esential în prevenirea diabetului de tip 2. Atat tijele, cat si frunzele se pot consuma în salate, în supe sau în omlete. Gustul acestei plante este usor iute. Iarba-grasa are proprietati laxative, diuretice, fiind benefica în special în cazul iritatiilor mucoasei. Gratie acestor proprietati, da rezultate spectaculoase în regimurile de slabire, detoxifica organismul si, desigur, trateaza constipatia. În aceste scopuri, iarba-grasa se administreaza sub forma de ceai (o jumatate de lingura de iarba uscata la o ceasca). Din iarba-grasa uscata si radacina de papadie uscata se obtine un ceai care te ajuta sa scapi de problemele cu acneea.
Aplicat direct pe piele, sucul de iarba-grasa lupta eficient împotriva contracturilor musculare. În plus, este hidratant, calmant, cicatrizant, antiinflamator, dezinfectant si antibacterian. Calmeaza iritatiile si favorizeaza cicatrizarea. Compresele cu suc calmeaza conjunctivita si inflamatia pleoapelor. Mestecarea frunzelor calmeaza inflamatia gingiilor si chiar durerile de gat.
Cum prepari cataplasmele cu iarba-grasa. Aceste cataplasme pot fi aplicate pe piele pentru calmarea iritatiilor, cicatrizarea ranilor sau în cazul contracturilor musculare. Amesteca o lingura de frunze proaspete de iarba-grasa cu o lingura de ulei de masline. În cazul în care consistenta este mult prea lichida, se adauga putina pulbere de argila verde sau alba.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.