Reacții ale organismului care nu sunt tocmai banale

Reacții ale organismului care nu sunt tocmai banale

Cat de placut si satisfacator este cascatul dimineata la serviciu. insa v-ati pus vreodata intrebarea, de ce cascati? Pana in prezent au fost facute prea putine cercetari care sa explice acest instinct, dar, totodata, unor specialisti le-a reusit sa descopere si sa explice de ce oamenii casca. Unul din principalele motive ale cascatului este supraincarcarea si solicitarea intensa a creierului. Acesta functioneaza ca un calculator, care da cel mai bun randament cand are o temperatura scazuta si proceseaza mai greu informatia atunci cand se supraincalzeste.

Astfel, creierul supraincalzit induce somnolenta, fapt care explica de ce cascam cand ne e somn. Totodata, atunci cand cascam aerul pe care il inhalam este mai rece si astfel scade temperatura crierului, in acelasi moment relaxand si muschii. in general, cascatul este foarte util pentru organismul nostru, asa ca incercati sa cascati cat mai des posibil – este placut si util.

Stranutul se declanseaza in corpul nostru in acel moment cand in cavitatea nazala se acumuleaza factori alergeni precum: germeni, praf, sau pur si simplu piperul negru din bucatarie. Asadar, stranutul este un mecanism de protectie al corpului impotriva bacteriilor si a virusilor. Functia stranutului este de a expectora mucusul cu particule straine sau iritatii si de a curata cavitatea nazala. in cazul in care o persoana stranuta o perioada mai lunga, este posibil ca in aproprierea acestuia sa fie un factor alergen.

Apropo, stiati ca unii oameni sunt alergici la lumina soarelui? Imaginati-va un om ce se trezeste dimineata si va stranuta pana la apus. Ei bine, astfel de oameni se intalnesc foarte rar.

Ne intindem pentru a pregati organismul de activitatile fizice care il asteapta in timpul zilei. Datorita intinsului muschii se incalzesc, se restabileste circulatia sangelui si ne ajuta la imbunatatirea starii de spirit.

Cu toate acestea, acest proces este foarte important pentru functionarea normala a organismului nostru.

Sughitul este o contractie brusca, involuntara si spasmodica a musculaturii inspiratorii, in special a diafragmelor, care opreste fluxul de aer si produce un sunet caracteristic. El reprezinta acel semnal care ne indica faptul ca ceva nu este in regula cu sistemul nostru digestiv.

Cauzele sughitului sunt in cele mai multe situatii necunoscute: poate fi vorba de tumori cerebrale, cauze ischemice sau locale. Acesta poate fi determinat si de alcoolism, leziuni ale sistemului nervos, iritarea membranei timpanice, corpi straini, faringita, laringita, suferinte digestive (ulcer, colecistita, colite), cauze metabolice (guta, diabet) sau medicamentoase.

Va este cunoscut faptul atunci cand dormiti adanc si deodata parca un curent trece prin corpul vostru? Nu este vorba de nici un curent, ci mai degraba de activitatea creierului care monotoriza in mod constant corpul nostru. Adevarul este ca atunci cand incepi sa adormi, rata de respiratie scade brusc, iar pulsul incetineste usor, muschii fiind relaxati. in aceste momente creierul interpreteaza gresit activitatea organismului si anume ca fiind mort. Asadar acesta trimite impulsuri cat mai puternice pentru a controla modul in care functioneaza organismul in acel moment.

Pielea incretita ofera oamenilor un control mai bun asupra obiectelor, ceea ce i-ar fi putut ajuta pe stramosii nostri sa smulga din pamant plantele umede atunci cand cautau hrana. De asemenea, acestia ar fi beneficiat de un echilibru sporit atunci cand se aflau intr-un mediu umed si alunecos, explica oamenii de stiinta.

Pierderea memoriei in unele cazuri – nu este rezultatul unei maladii sau al unui accident. Uneori acesta constituie un mod inteligent de a proteja psihicul nostru fragil de cele mai neplacute amintiri. Exista multe cazuri cand oamenii sunt supusi anumitor calamitati naturale, violenta sau altor momente cumplite, atunci ar fi mai bine ca acesta sa nu si le aminteasca. Oarecum, in acest fel este scutit psihicul de emotii negative.

Pielea de gaina este un fenomen care apare, de regula, atunci cand ti-e frig, cand esti speriat sau doar foarte emotionat, fiind astfel un reflex produs de organismul nostru. Numita, in termeni medicali „cutis anserina”, este o reactie intalnita atat la animale, cat si la oameni. La oameni, poate fi produsa de emotiile puternice, de anumite zgomote si chiar de amintiri cu o mare incarcatura emotionala. Pielea de gaina, este, de fapt, un reflex ca si tusea, stranutul, clipitul, etc. Specialistii ii spun reflex psihomotor sau horipilatie. El porneste de la sistemul nervos simpatic, responsabil de starea de alerta a organismului.

Lacrimile ascund informatii fascinante, putin stiute de multi dintre noi. in afara de rolul lor de a mentine globul ocular lubrifiat, ele contin proteine si alte substante care combat infectiile organelor de vaz. in fiecare zi, oamenii produc aproximativ 150-300 ml de lacrimi, indiferent daca plang sau nu.

Stirea anterioara

Rona Hartner a părăsit spitalul, dar lupta cu cancerul nu s-a încheiat. Cum se simte acum actriţa

Stirea Urmatoare

Pompierii solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.