Trei oferte pentru Autostrada de care se va lega Drumul Expres Botoșani - Suceava
Remedii naturiste: Ciuboțica cucului, o plantă mai puțin cunoscută
Ciubotica cucului (Primula officinalis) este o planta mai putin cunoscuta la noi pentru proprietatile medicinale. Se gaseste din abundenta la deal si munte, unde înfloreste odata cu venirea primaverii.
În scopuri medicinale se folosesc florile (fara codita) – sub forma de infuzie, radacina – din care se obtine un decoct si frunzele bogate în vitamina C. Recoltarea plantei în scopuri medicinale se realizeaza la începutul primaverii (în perioada înfloririi) si toamna tarziu (radacina). În magazinele cu produse naturiste este mai greu de gasit, de aceea se poate profita de venirea primaverii pentru a obtine aceasta planta minunata.
Ciubotica cucului este apreciata pentru proprietatile expectorante si fluidizante ale secretiei bronsice, motiv pentru care se foloseste în tratamentul diferitelor afectiuni respiratorii: pneumonii, bronsite, viroze respiratorii. Se mai foloseste în tratamentul unor probleme digestive, la reglarea tensiunii arteriale si pentru calmarea nervilor.
Ceaiul de ciubotica-cucului este si un mijloc excelent de întarire a nervilor si de tonifiere a inimii, dar si un leac pentru calmarea migrenelor. „O fiertura de radacini amestecata cu miere da un ceai pentru rinichi care ajuta la eliminarea calculului vezical”, spune fitoterapeutul.
Despre un produs natural mai putin cunoscut, vinul de ciubotica-cucului, se spune ca ar avea efecte foarte bune în afectiunile inimii. Acesta se prepara primavara: Se umple o sticla de doi litri cu flori proaspete, fara a se îndesa, iar deasupra se toarna vin alb natural, curat. Florile trebuie sa fie acoperite. Sticla se lasa astupata usor cu un dop de pluta sa stea 14 zile în soare. În afectiunile cardiace, se ia din cand în cand cate o lingurita de vin, cardiacii pot sa bea pana la trei linguri pe zi.
Calciul ajuta la crearea si mentinerea unei danturi viguroase si a unui sistem osos puternic, ajuta la coagularea sangelui, la functionarea normala a muschilor si nervilor, este necesar pentru activarea anumitor enzime care ajuta la transformarea alimentelor în energie. Se gaseste în lactate, galbenus de ou, sardine, somon, struguri, soia, fasole verde si uscata, mazare, conopida, broccoli, pere, morcovi, telina, varza, nuci, alune. Atentie! Excesul de proteine din anumite alimente cum ar fi cele din carne sau lapte poate duce la pierderea calciului din organism. Proteinele duc la un continut ridicat de fosfor care contribuie la scaderea calciului.
Fierul se combina cu proteinele pentru a forma hemoglobina, substanta rosie din sange care transporta oxigenul la plamani si celule, si mioglobina care înmagazineaza oxigenul în muschi, necesar pentru a preveni anemia cu carente de fier. Se gaseste în faina integrala, carne de porc, peste, carne de pui, linte, fasole, patrunjel.
Vitamina C ajuta la mentinerea tesuturilor sanatoase, fortifica peretii vaselor sangvine, ajuta organismul sa reziste la infectii, contribuie la vindecarea ranilor si taieturilor. Legumele si fructele contin multa vitamina C, în special patrunjelul, afinele si citricele.
Vitamina A ajuta la pastrarea sanatatii pielii, creste rezistenta la infectii, protejeaza împotriva cancerului. Ouale, laptele, precum si toate legumele si fructele de culoare verde închis sau portocaliu sunt surse de vitamina A. Se recomanda consumarea lor de trei-patru ori pe saptamana. Consumul mare de alcool distruge vitamina A.
Tiamina (Vitamina B1) determina un apetit normal si ajuta la digestie, este necesara pentru un sistem nervos sanatos, este necesara pentru anumite enzime care ajuta la transformarea alimentelor în energie. Se gaseste în carne (în special în carnea de porc si peste), germeni de grau, drojdie de bere, fasole, mazare, oua si lactate.
Riboflavina (Vitamina B2) ajuta celulele sa utilizeze oxigenul, mentine o vedere buna, previne descuamarea sau craparea pielii din jurul gurii si al nasului, este necesara în anumite enzime care ajuta la transformarea alimentelor în energie. Flora bacteriana intestinala sintetizeaza vitamina B2. Alte surse importante de riboflavina sunt carnea de porc sau vita (în special maruntaiele), pestele, ouale, legumele verzi, lactatele, cerealele integrale.
Acidul nicotinic (Vitamina PP) contribuie la mentinerea unui apetit normal, la digestie si este necesar pentru mentinerea unui sistem nervos sanatos. Se gaseste în carne, creier, ficat, peste, drojdie de bere, ciuperci, fasole, linte, grau, citrice, struguri, orez, lapte.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.