Ştii însă ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci prea repede?

Ştii însă ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci prea repede?

Deseori vedem, în special dimineaţa, oameni grăbiţi pe stradă muşcând dintr-un covrig sau pateu, în timp ce se îndreaptă spre serviciu. Poate că acest obicei îţi este destul de cunoscut. Ştii însă ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci prea repede? În primul rând, acest lucru poate favoriza creşterea în greutate şi să atragă anumite probleme de sănătate.

Ai senzaţia că nu te-ai săturat
Ştiai că organismul are nevoie de cel puţin 30 de minute pentru a percepe senzaţia de saţietate ? „Totul se explică prin hormonii din intestinul subţire, care se activează şi transmit un mesaj către hipotalamus, acea parte din creier care guvernează, printre altele, şi saţietatea”, spune Gilles Mithieux, specialist francez în fiziologia nutriţiei. Deci, dacă ai nevoie de zece minute pentru a-ţi termina masa, vei fi în continuare flămândă pentru restul de douăzeci de minute ale procesului. Bilanţ? Vei continua să mănânci. Când mănânci repede, senzaţia de saţietate şi plenitudine gastrică apare mai greu şi ai tendinţa de a consuma mai multe alimente.

Apare balonarea sau indigestia
A lua masa cu o viteză fulger poate avea drept consecinţe mici dureri de stomac. Din cauza că mâncarea nu este suficient de bine mestecată, stomacul trebuie să depună un efort mult prea mare pentru digestie. Mâncatul rapid poate provoca boala de reflux gastroesofagian, care se manifestă prin puternice dureri în zona pieptului. În cazurile serioase, afecţiunea poate duce la îngustarea esofagului, care va face dificilă înghiţirea alimentelor. În plus, poate apărea balonarea sau sughiţul, pentru că atunci când înghiţi repede inspiri şi mai mult aer. O altă greşeală pe care o fac mulţi dintre noi este să se întindă în pat imediat după masă. Astfel, digestia este încetinită şi poate apărea balonarea. Ca să eviţi această senzaţie, trebui să te mişti prin casă vreo jumătate de oră.

Tulburări de dispoziţie
Potrivit lui Gilles Mithieux, calitatea vieţii noastre depinde direct de alimentaţie, dar şi de modul în care mâncăm. „Aproape 10% din neuronii organismului se află în intestine, un element cheie al digestiei. Prin urmare, este evident că acest organ este în legătură directă cu creierul. Dacă mănânci prea repede, intestinele vor „înregistra” semnalul şi vor trimite un mesaj creierului.” Acesta răspunde direct de buna dispoziţie a întregului organism. Dacă mănânci corect şi încet, vei avea un sentiment plăcut de mulţumire, în schimb dacă te-ai grăbit şi ai înfulecat bucăţi mari, ca şi cum te-ar urmări cineva, ai toate şansele să simţi oboseală şi nemulţumire, imediat după masă. Aşadar, felul în care mâncăm ne defineşte. Este important să nu subestimăm acest proces.

Stirea anterioara

Anunțul lui Marcel Pavel de pe patul de spital „S-au comportat precum hienele”

Stirea Urmatoare

Casă pusă în pericol după ce un panou de distrubuție a gazelor naturale a luat foc - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.