Tragedie la Tudora! Un bărbat de 64 de ani și-a pierdut viața în urma unui incendiu
Alertă la nivel european. 6 șampoane ale unor companii celebre sunt periculoase pentru uz uman
InfoCons - Protecţia Consumatorilor - a emis mai multe alerte la şase șampoane de păr care prezintă un risc chimic crescut. Mai mult, ingredientele din aceste produse, care aparțin unor producători cunoscuți, pot dăuna sănătății umane şi sunt interzise pentru utilizare în domeniul cosmetic din Uniunea Europeană, informează instituția, în cadrul unui comunicat de presă.
Potrivit InfoCons, toate produsele identificate în sistemul european de alertă au un grad de risc direct pentru fiecare dintre noi, iar acestea pot fi găsite pe teritoriul Uniunii Europene, direct în magazine sau pe platforme electronice de vânzare sau site-uri de prezentare.
Este vorba de șamponul Schwarzkopf (Hair Repair capelli appesantiti), șamponul Palmolive (Shampoo con perla e mandola), șamponul Clear (250 ml), promovat ca anti-pierderea părului, destinat bărbaților, șamponul Pantene (Nature fusion lisci vitality), șamponul Elvive by L’OREAL PARIS (promovat ca anti-mătreață, 50 ml) și șamponul Kelemata (Shampoo delicato-250ml), produse care au în componenta lor ingrediente interzise în produsele cosmetice din Uniunea Europeană.
Mai exact este vorba despre: 2-(4-terț-butilbenzil) şi propionaldehidă (BMHCA), care sunt interzisă în produsele cosmetice. BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate dăuna sănătății fătului și poate provoca sensibilizarea pielii.
Numărul alertelor este în creștere pentru produsele identificate în sistemul de alertă de la: produse chimice, articole pentru îngrijirea copilului și echipamente pentru copii, îmbrăcăminte, textile și articole de modă, echipamente de comunicații și media, produse pentru construcții, produse cosmetice, aparate și echipamente electrice, echipamente pentru medii explozive, mobilier, echipamente sportive / pentru activități recreative, bijuterii, accesorii de bucătărie/gătit, indicatoare cu laser, ascensoare, brichete, ghirlande luminoase, echipamente de iluminat, echipamente de protecție, jucării, papetărie și altele, mai transmite InfoCons.
Substanțele 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), cunoscută și sub denumirea de Lyral, este interzisă în produsele cosmetice în Uniunea Europeană. Începând cu august 2021, Lyral a fost interzisă din cauza potențialului său alergenic.
Decizia a fost luată de Comitetul Științific pentru Siguranța Consumatorilor (SCCS), care a concluzionat că această substanță poate provoca reacții alergice severe la unii indivizi. În urma acestor evaluări, Uniunea Europeană a actualizat Regulamentul privind produsele cosmetice (Regulamentul CE nr. 1223/2009) și a impus interzicerea utilizării Lyral și a altor ingrediente cu un risc alergic ridicat în produsele cosmetice.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.