S-a modificat legea! Amenzi usturătoare de 40.000 lei pentru cei care își renovează sau modifică casa!

S-a modificat legea! Amenzi usturătoare de 40.000 lei pentru cei care își renovează sau modifică casa!

Firmele de construcții, dar și persoanele fizice care modifică sau demolează o lucrare fără autorizare sau fără un proiect verificat de către specialiști atestați primesc de astăzi o amendă dublată comparativ cu nivelul actual, cuprinsă între 20.000 de lei și 40.000 de lei.

Majorarea a fost decisă printr-un proiect aprobat recent de Parlament.

Persoanele fizice şi juridice care nu respectă normele referitoare la calitatea în construcţii vor putea fi sancţionate mult mai dur decât în prezent, reiese din actul normativ.

Concret, amenzile aplicabile în momentul de faţă vor fi dublate, pentru a contracara scăderea calităţii în construcţii, potrivit iniţiatorului acestei legi.

Astfel, faptele de natură contravenţională amendate în momentul de faţă cu sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei vor fi sancţionate, începând cu data de 24 august, cu sume cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei. Câteva exemple relevante de astfel de fapte sunt:
executarea unei construcţii noi, a unei intervenţii la o construcţie existentă, precum şi desfiinţarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizare şi executare;
realizarea de construcţii fără proiecte sau pe bază de proiecte neverificate de specialişti atestaţi;
interzicerea sau obstrucţionarea efectuării controlului calităţii în construcţii, neprezentarea documentelor şi a actelor solicitate de persoanele cu atribuţii de control şi/sau de autorităţile competente.

Referitor la contravenţiile pentru care acum se aplică amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei, cuantumurile acestora vor fi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei. Mai precis, astfel de sancţiuni se vor aplica pentru fapte precum:
neasigurarea verificării execuţiei lucrărilor de construcţii prin diriginţi de şantier autorizaţi;
necompletarea şi nepăstrarea cărţii tehnice a construcţiei conform prevederilor legale;
neexecutarea obligaţiilor privind urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor şi neexecutarea lucrărilor de reparaţii și consolidări

În fine, cele mai mici amenzi ce pot fi date în prezent, cele între 1.500 şi 5.000 de lei, vor fi cuprinse între 3.000 şi 10.000 de lei.

Stirea anterioara

Senatorul Lucian Trufin: „O șansă în plus pentru micii fermieri botoșăneni!”

Stirea Urmatoare

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.