Locurile de muncă vacante la nivelul județului Botoșani luni 25 noiembrie
ATENȚIE la buretele de vase. De ce nu trebuie curățat!
Un burete de vase care miroase urat? Arunca-l imediat! Acest instrument de curatare este patria bacteriilor. Unii oameni cred ca punerea unui burete de vase in cuptorul cu microunde omoara bacteriile, cu care acesta este populat din plin. Dar aceasta teorie este doar partial corecta. Din pacate poate neutraliza doar bacteriile slabe, iar cele puternice, mirosurile si bacteriile potential patogene vor supravietui. Apoi, acele bacterii se vor inmulti si vor lua locul celor neutralizate. Iar buretele tau de vase va mirosi si mai urat. Asa ca nu-ti ramane decat sa regreti ca nu l-ai aruncat de la inceput, sugereaza un studiu publicat in decembrie 2017, citat de www.nytimes.com.
Bacteriile sunt peste tot, deci nu e de mirare ca un burete de vase este plin de ele. Dar cercetarile anterioare au subestimat cantitatea si gama de bacterii dintr-un burete de vase. Daca ne uitam in ADN-ul unor probe luate din 14 bureti folositi, care pot fi la fel de murdari, ca si cei care stau chiar acum pe chiuveta ta, ne dam seama de amploarea fenomenului. Markus Egert, microbiolog la Universitatea din Furtwangen din Germania, impreuna cu echipa sa, a identificat 362 de specii diferite de bacterii care traiesc in buretii de vase. Pana si oamenii de stiinta au fost surprinsi sa gaseasca atat de multi microbi pe o suprafata atat de mica: aproximativ 82 miliarde de bacterii traiau doar intr-un centimetru cub.
„Aceasta este aceeasi densitate de bacterii care se gaseste si in probele umane de fecale”, a spus dr. Egert. ”Probabil nu exista alte locuri pe pamant cu asemeena densitate de bacterii”.
Cand incerci sa cureti un burete de vase faci mai mult rau
Buretele de vase atrage mii de bacterii – care ajung acolo de la resturile de mancare, prin piele sau de pe alte suprafete – iar acestea intalnesc acolo conditii perfecte de viata. Buretele de vase este un obiect cald, umed si bogat in nutrienti – exact ceea ce au nevoie bacteriile ca sa prospere. Printre microbii care profita de aceste super-conditii, oamenii de stiinta au descoperit un microb numit Moraxella osloensis. Este larg raspandit in natura si traieste pe pielea umana. Poate provoca infectii la persoanele cu sistemul imunitar scazut, desi riscul prezentat de bacteriile gasite in bureti este greu de evaluat. Moraxella osloensis este responsabila in primul rand de duhoarea rufelor murdare si poate fi si motivul pentru care buretele tau miroase atat de urat. Mirosul este un compus produs de metabolismul bacteriei. Aceasta se hraneste cu grasime si excreta grasime. Iar excrementele acelea de grasime miros urat.
Cele mai practice gospodine vor incerca sa curete un burete, care incepe sa miroasa, dar probabil ca este timpul sa-l arunce. Dezinfectarea, asa cum multi au incercat, nu functioneaza neaparat. Poti sa pui buretele in cuptorul cu microunde, sa il arunci in masina de spalat vase sau in masina de spalat rufe, sa il speli cu otet sau cu alte solutii de curatare sau chiar sa-l fierbi intr-o oala. Dar cercetatorii au descoperit mai multe bacterii potential patogene, cum ar fi Moraxella osloensis, pe buretii colectati de la oamenii care au spus ca ii dezinfecteaza in mod periodic.
Inlocuieste buretele saptamanal
„Cand oamenii incearca acasa sa curete buretii de vase fac mai mult rau”, a spus dr. Egert – fiind un proces similar cu modul in care oamenii pot incuraja bacteriile rezistente la antibiotice, daca nu respecta indicatiile medicului. Dr. Egert spune ca daca nu-l poti curata perfect, ar fi mai bine sa-l inlocuiesti cu unul nou in fiecare saptamana sau mai des – mai ales daca incepe sa miroasa.
Dar daca nu vrei sa produci prea multe deseuri, baga buretele in masina de spalat rufe, la temperatura maxima, folosind un detergent pulbere si un inalbitor si apoi foloseste-l undeva, in afara bucatariei, cum ar fi in baie. sursa:totuldespremame.ro
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.