Beneficii pe care sportul le are asupra creierului

Beneficii pe care sportul le are asupra creierului

Cu totii stim ca un stil de viata sanatos o sa ne ofere multe beneficii pe termen lung, dar totodata rar le luam in calcul, concentrandu-ne mai mult pe tonifierea corpului. Iata cele mai bune modalitati prin care exercitiile fizice ne ajuta din toate punctele de vedere.

1. Antrenamentele te ajuta sa ai o memorie mai buna. Studiile arata ca toate grupele de varsta beneficiaza in mod semnificativ pe baza exercitiilor fizice constante. Memoria se dezvolta mai repede atunci cand faci antrenamente regulate. Acestea sunt recomandate pentru mentinerea organismului intr-o stare cat mai buna de functionare, iar sportul ajuta la pastrarea sanatatii creierului si previne imbatranirea.

2. A face sport in mod regulat iti ofera mai multa rabdare, fericire si sporeste nivelul de incredere in sine. Miscarea stimuleaza formarea de noi celule nervoase la nivelul hipocampului, zona cerebrala care se ocupa cu memoria, abilitatea de a lua decizii, de a planifica si de a invata lucruri.

3. Te ajuta sa fii mai creativa. Imaginatia ta atinge cote maxime in timpul antrenamentelor. Nu este de mirare ca multi poeti faimosi au scris cele mai reusite capodopere dupa plimbari lungi.

4. Te ajuta sa gandesti mai repede. Sportul imbunatateste functiile creierului, chiar si atunci cand dedici o jumatate de ora, timp de 3 sau 4 zile pe saptamana. Consecventa este esentiala pentru acest lucru, iar in felul acesta iti vei indeparta mintea de situatiile stresante din viata de zi cu zi.

5. Te ajuta sa fii, in general, mai fericita. In timp ce avem de-a face cu situatiile stresante si inevitabile sau cu pierderile si durerile vietii, un antrenament simplu de 45 de minute iti poate reda zambetul si iti va imbunatati starea de spirit intr-un mod in care nu o poate face nici mancarea junk food sau un maraton de filme pe Netflix.

6. Te ajuta sa te concentrezi. Tocmai de aceea este recomandat sa faci un antrenament inainte de a te deplasa la birou. Exercitiile fizice sunt bune pentru starea ta de bine pentru ca te ajuta sa te relaxezi si sa te calmezi. Cercetatorii spun ca au efecte vizibile asupra noastra, asemanatoare cu efectele meditatiei.

7. Lupta impotriva declinului functiilor cognitive. Exercitiile fizice stimuleaza neuronii care ajuta la o functionare mai buna a creierului. Sportul diminueaza sansele declansarii dementei. Hormonul irisin, produs in urma efectuarii exercitiilor, stimuleaza producerea proteinei BDNF care ajuta neuronii sa transmita semnalele in creier si sa reziste mai mult timp.

8. Te ajuta sa dormi mai bine. In ziua de azi, cazurile in care persoanele se confrunta cu insomnia sunt tot mai dese. Cauzele acestei afectiuni sunt diferite, iar cei mai multi duc un stil de viata agitat sau se confrunta cu stari de anxietate.

9. Exercitiile fizice cresc nivelul hormonilor fericirii. Cercetarile arata ca endorfinele si serotonina au un efect puternic asupra calitatii vietii si sunt mult mai eficiente decat medicamentele antidepresive.

Stirea anterioara

Obiceiul de a dormi cu televizorul aprins crește riscul de obezitate

Stirea Urmatoare

Deputatul Marius Budăi spune că majorările anunțate de Ministerul Muncii pentru pensii și salariul minim confirmă că PSD este garanția creșterii veniturilor românilor

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.