Drumul județean Darabani – Baranca – Oroftiana, întregit de către Guvern - FOTO
Un nou virus face ravagii în toată Europa! Care este riscul pentru România
Un nou virus se extinde alarmant de rapid în Europa de Est, unde focarele descoperite recent au provocat temeri cu privire la amploarea pe care o poate lua virusul. Numărul de cazuri şi zonele noi afectate cresc în pofida eforturilor autorităților de a le ține sub control.
„Numărul de cazuri şi zonele noi afectate cresc în pofida eforturilor, iar ţările au dificultăţi serioase în a controla şi a elimina maladia”, susține Gregorio Torres, şeful departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE).
Virusul care face ravagii în Europa
Virusul care a luat o amploare îngrijorătoare este pesta porcină africană (PPA), care a apărut inclusiv în România.
De la începutul anului, 285 de focare de pestă porcină africană au apărut în crescătoriile din Europa, şi numărul de cazuri numărate de OIE până la 1 septembrie este de aproape 71.000.
Virusul circulă mai ales în partea de est a continentului, în România, care totalizează 197 de focare, în Republica Moldova şi în vestul Rusiei, unde cinci noi focare au fost descoperite numai în cursul săptămânii trecute, notează AFP, citată de Agerpres.
Prezentă în fauna sălbatică, maladia a apărut şi în Italia, într-o crescătorie din regiunea Roma la începutul lunii iunie şi în Germania în luna mai, apoi în luna iulie cu două focare în landurile Mecklenburg-Pomerania Occidentală şi Saxonia Inferioară fiind sacrificate aproape 2.800 de animale.
Ce este pesta porcină africană
Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.
Pentru a limita răspândirea bolii, se interzice importul de carne de porc și de mistreț din țările infectate. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia.
Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat la 31 iulie 2017 de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală într-o mică gospodărie cu 5 porci (1 porc mort și 4 porci vii), de la periferia orașului Satu Mare, aproape de granița cu Ungaria și Ucraina.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.