Fondul şcolii este ilegal, dar la modă. Lista lungă cu obiecte pe care părinţii trebuie să le cumpere

Fondul şcolii este ilegal, dar la modă. Lista lungă cu obiecte pe care părinţii trebuie să le cumpere

Hârtie igienică, tacâmuri de unică folosinţă, ascuţitoare electrice sau culegeri. Sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le cumpără părinţii în aceste zile pentru şcoli şi grădiniţe.

Profesorii şi educatorii fac liste cu cele necesare, iar ca să-i acopere, părinţii spun că a fost ideea lor să contribuie.

În acest fel, fondul clasei nu mai este ilegal, spune chiar ministrul Educaţiei, care consideră că nu poţi să-i interzici unui părinte să transforme şcoala copilului într-un loc mai bun.

Iulian Cristache: "Cam asta s-a cerut la una dintre grădinițele din București!"
Într-o postare făcută pe pagina personală de Facebook, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi a publicat o listă întreagă cu lucruri cerute de o grădiniţă părinţilor.

Printre altele, bibliorafturi, ascuţitoare electrică, tacâmuri şi pahare de unică folosinţă, şi, lunar, hârtie igienică, şerveţele umede sau săpun lichid.

Iulian Cristache i-a îndemnat pe părinţi să se opună acestor practici pentru că şcoala este obligată să pună la dispoziţia elevilor măcar materialele sanitare. Doar că pentru a le obţine, directorii trebuie să facă cereri scrise la primărie şi să depună efort.

"Noi suntem o şcoală norocoasă, pentru că pe noi chiar Primăria Sectorului 2 ne ajută şi avem tot ce ne trebuie, însă pentru școlile care nu au, ar fi important să avem, cel putin la fiecare clasă, din punctul meu de vedere al profesorului, o imprimantă, foi, markere", a spus Geta Şerban, învăţătoare, pentru News Hour With CNN de la Antena 3.

În lipsa fondurilor de la autorităţie locale, profesorii şi educatorii oferă liste părinţilor. Iar dacă părinţii afirmă că nu i-a obligat nimeni să contribuie, şcoala sau grădiniţa nu pot fi trase la răspundere.

Reacţia ministrului Educaţiei
"Nu poti să îi interzici unui părinte în a investi, în a face donații pentru educaţia propriului copil, nici în România, nici în alt stat. Important este ca aceste lucruri sa fie corect reglate şi în niciun caz școala sau gradiniţa să nu fie cea care solicită astfel de fonduri", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Cât costa lista pentru un copil de clasa I
Tot din propria iniţiativă, majoritatea părinţilor cumpără în aceste zile auxiliare sau culegeri. Iată, de pildă, lista pentru un copil de clasa I. Patru manuale auxiliare şi câteva planşe. Nota de plată: 184 de lei.

„Dacă stau bine să mă gândesc, probabil ar trebui ca statul să le pună la dispoziţie", spune o mămică.

Aşa ar trebui, doar că statul nu este pregătit să ofere bani şi pentru asta.

Aproape 40% dintre români vor ca fondul clasei să fie interzis prin lege, arată un studiu realizat recent de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Stirea anterioara

Un nou virus face ravagii în toată Europa! Care este riscul pentru România

Stirea Urmatoare

Horoscopul săptămânii 23 - 29 decembrie: Gemenii sunt creativi, pentru Pesti se deschide un nou capitol financiar

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.