Copiii cu părinți în străinătate primesc ajutor de la stat. Ce prevede noua lege?

Copiii cu părinți în străinătate primesc ajutor de la stat. Ce prevede noua lege?

Klaus Iohannis a promulgat miercuri 19 iulie, un proiect de lege care permite instituțiilor de stat, bisericilor și altor organizații publice să joace un rol mai activ în îngrijirea copiilor ai căror părinți sunt angajați în străinătate.

Această legislație permite agențiilor de stat, grupurilor religioase și altor entități publice sau private cu obligații conexe să contribuie financiar la programele destinate copiilor a căror părinți muncesc în străinătate.

Ajutorul pentru copii cu părinți în străinătate va crește
Bugetul de stat și banii europeni sunt două surse de finanțare pentru aceste inițiative. Acest program intenționează să ofere un ajutor mai extins și mai eficient copiilor asupra cărora plecare din țară a părinților a avut un efect negativ.

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, furnizorii de servicii sociale acreditaţi, cultele recunoscute de lege, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul educaţiei, sănătăţii şi al protecţiei copilului, pot iniţia proiecte destinate copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lor pe perioada absenţei părinţilor, în funcţie de nevoile acestora, din următoarele surse de finanţare: bugetul de stat sau, după caz, bugetele locale, în limita bugetelor de venituri şi cheltuieli prevăzute cu această destinaţie, fonduri europene”, se prevede în lege.

Ce instituții sunt responsabile
Potrivit actului normativ, ministerele de resort sunt obligate să colaboreze cu autoritățile de management în vederea elaborării criteriilor pentru solicitanții de cereri de proiecte finanțate din fonduri europene pentru copiii cu părinți care lucrează și care au nevoie de îngrijitori pe perioada în care părinții sunt plecați.

„În scopul realizării interesului superior al copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi a nevoilor primare ale persoanelor în grija cărora aceştia au rămas, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, alături de instituțiile sau unităţile de învăţământ, medicii de familie, spitalele, organizaţiile neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei, sănătăţii şi protecţiei copilului, organizaţiile şi cultele recunoscute, precum şi alte entităţi eligibile pentru finanţare europeană, au dreptul să iniţieze şi să gestioneze proiecte din fonduri europene, care să sprijine următoarele tipuri de acţiuni: servicii de suport educaţional şi psihologic, activităţi recreative şi de socializare, tabere pentru copii, în vederea sprijinirii copiilor pentru traversarea perioadei dificile a separării de părinţi, activităţi de evaluare şi consiliere vocaţională, suport material pentru a beneficia de servicii educaţionale de calitate – rechizite şcolare şi masă caldă pe parcursul frecventării programelor de tip after school sau „Şcoala după Şcoală”, burse, cazare, decontare transport”, mai scrie în lege, conform antena3.ro.

Stirea anterioara

Cum acordăm primul ajutor în caz de entorsă

Stirea Urmatoare

A.J.O.F.M. Botoșani: Locuri de muncă vancate la data de 27 ianuarie

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.