Două persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier - FOTO
Încep înscrierile pentru examenul de primire în avocatură. Ce trebuie să conțină dosarul?
Dosarele de înscriere vor putea fi depuse la secretariatul baroului la care candidatul își va desfășura activitatea în cazul în care va fi admis, în perioada 31 iulie – 17 august.
Potrivit documentului publicat de UNBR, arondarea candidaților pentru susținerea examenului va fi făcută în raport cu baroul la care se va depune cererea de înscriere, după cum urmează:
INPPA central (București): Barourile București, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Constanța, Tulcea și Dâmbovița;
· Centrul teritorial Brașov: Barourile Brașov, Buzău, Covasna, Harghita, Mureș, Prahova și Sibiu;
· Centrul teritorial Cluj-Napoca: Barourile Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj și Maramureș;
· Centrul teritorial Craiova: Barourile Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Argeș, Teleorman și Vâlcea;
· Centrul teritorial Iași: Barourile Bacău, Botoșani, Iași, Neamș, Suceava și Vaslui;
· Centrul teritorial Galați: Barourile Galați, Brăila și Vrancea;
· Centrul teritorial Timișoara: Barourile Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Satu-Mare și Timiș.
În urma finalizării înscrierilor, barourile se vor ocupa, în perioada 18-20 august, de verificarea dosarelor candidaților. Eventualele contestații la cererile de înscriere respinse vor putea fi depuse în 24 de ore de la publicarea rezultatelor și vor fi soluționate între 22 și 24 august, scrie alba24.ro.
Examenul va consta în verificarea cunoștințelor juridice printr-un test grilă la disciplinele „Organizarea și exercitarea profesiei de avocat”, „Drept civil”, „Drept procesual civil”, „Drept penal” și „Drept procesual penal”. Fiecare răspuns corect va fi egal cu un punct, iar candidații vor trebui să obțină, pentru a fi declarați admiși, cel puțin zece puncte la fiecare disciplină în parte și cel puțin 70 de puncte în total.
Taxa de examen este de 1.000 de lei și poate fi plătită în contul INPPA din București, nr. RO 56 RNCB 0082 0441 7248 0001 (deschis la BCR – Sucursala Unirea – București), cu mențiunea: „Taxă examen primire în profesie ca avocat stagiar, sesiunea septembrie 2015″
Cine se poate înscrie și ce acte sunt necesare
Pentru a putea deveni membri ai unui barou, candidații vor trebui să îndeplinească următoarele condiții prevăzute de Legea nr. 51/1995:
· să aibă exercițiul drepturilor civile și politice;
· să fie licențiați ai unei facultăți de drept cu durată stabilită de lege;
· să nu se găsească în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de lege;
· să fie apți, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei.
Dosarul de înscriere va trebui să includă următoarele documente:
· cererea de înscriere;
· certificatul de naștere (copie certificată pentru conformitate);
· actul de identitate (copie);
· diploma de licență (copie legalizată); (Pentru diplomele de licență obținute după anul 1995, se va depune și copia legalizatîă a foii matricole.)
· dovada de plată a taxei de înscriere (original);
· certificatul de cazier judiciar (eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii cererii);
· certificat privind starea de sănătate a candidatului, incluzând și o evaluare psihiatrică;
· certificat eliberat de baroul competent în care solicitantul a mai fost înscris în profesie, care să ateste cauzele încetării calității de avocat ori, dacă este cazul, motivele respingerii unei cereri anterioare de primire în profesie.
Pe deasupra, cei care vor să dobândească titlul profesional de avocat definitiv mai trebuie să depună la dosar și dovada promovării examenului de definitivare în funcția juridică îndeplinită anterior.
Cei care au susținut în 2015 examenul de licență pot depune în locul diplomei adeverința de absolvire. În acest caz, actul nu trebuie să fie însoțit de foaia matricolă.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.