Părinţii care îşi supraveghează copiii aflaţi în şcoala online vor fi plătiţi. Despre ce sumă este vorba
Guvernul a aprobat, miercuri, două ordonanţe de urgenţă care prevăd prelungirea şomajului tehnic şi aprobarea de zile libere plătite părinţilor care îşi supraveghează copiii aflaţi în şcoala online, a anunţat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.
„Perioada pe care o traversăm acum este marcată, de pe o parte, de valul 4 al pandemiei care aduce, din păcate, o creştere a numărului de cazuri şi noi limitări în activitatea socială şi economică şi, pe de altă parte, de creşteri de preţuri care afectează cel mai profund categoriile vulnerabile.
Este un context pe care îl resimt atât oamenii cu venituri foarte mici, cât şi angajaţii şi companiile. Şomajul tehnic a fost una dintre primele măsuri pe care le-am adoptat anul trecut, la începutul pandemiei. Am reuşit astfel să salvăm 1,2 milioane de locuri de muncă, printr-o investiţie de 4,85 miliarde de lei, în cursul stării de urgenţă şi de alertă, până la 30 iunie anul acesta, dată până la care s-a aplicat şomajul tehnic.
Pregătim, astfel, printr-o nouă ordonanţă de urgenţă adoptată astăzi în primă lectură în şedinţa de Guvern, reintroducerea măsurii şomajului tehnic, pentru a sprijini angajaţii şi angajatorii în contextul epidemiologic actual, marcat de creşterea incidenţei cazurilor de COVID 19 care ar putea impune noi limitări ale activităţilor economice.”, a transmis ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acesteia, indemnizaţia de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, va fi acordată mai multor categorii de beneficiari precum:
- Salariaţii angajatorilor care întrerup pe perioadă determinată activitatea total sau parţial, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire şi control ale infecţiilor cu SARS-CoV-2, stabilite de autorităţile locale şi centrale, în funcţie de incidenţa cumulată la 14 zile;
- Salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică, excepţie făcând salariaţii aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă;
- Profesionişti precum comercianţii, întreprinzătorii, operatorii economici şi orice alte persoane autorizate să desfăşoare activităţi economice sau profesionale, persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe, persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, persoane implicate în activităţi sportive precum sportivi, antrenori, medici, asistenţi medicali, maseuri, kinetoterapeuţi etc.
„Măsura şomajului tehnic se va aplica până la 31 decembrie 2021. Numărul total estimat de beneficiari este de aproximativ 50.000, iar impactul bugetar total calculat pentru două luni este de 238,4 milioane lei.”, a precizat Raluca Turcan.
Ministrul a menţionat că, prin cel de-al doilea proiect de ordonanţă de urgenţă, adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri, se reintroduc măsurile de sprijin pentru părinţii care trebuie să stea acasă cu copiii, în cazul în care activitatea didactică în unităţile de învăţământ se limitează sau se suspendă din cauza situaţiei epidemiologice.
„Peste 34.000 de părinţi au beneficiat de zile libere plătite în cursul stării de urgenţă şi apoi al stării de alertă, până la finalul anului şcolar 2020-2021, iar pentru această măsură s-au plătit peste 90 de milioane de lei. Actul normativ adoptat astăzi se va aplica tuturor angajaţilor din mediul public şi privat, pe toată perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2021 – 2022 şi prevede:
- Acordarea de zile libere plătite pentru părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar;
- Asigurarea unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată”, a explicat ministrul Muncii.
Potrivit acesteia, aproximativ 20.000 de persoane vor beneficia de acest tip de sprijin, iar bugetul estimat pentru acest an este de 150 milioane de lei, iar pentru anul 2022 de 300 milioane lei.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.