Noi reguli de prevenire a infecţiei cu coronavirus în noul an şcolar „Facem un prim triaj în familie”

Noi reguli de prevenire a infecţiei cu coronavirus în noul an şcolar „Facem un prim triaj în familie”

Odată cu deschiderea şcolilor din toamnă, vor fi instituite noi reguli de prevenire a infecţiei cu coronavirus. Aceste măsuri se stabilesc zilele acestea de către un grup de lucru interministerial.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat pentru Edupedu.ro cum a decurs întâlnirea de lucru de astăzi, de la sediul Ministerului Educației, unde au fost prezenți și reprezentanții ministerului Sănătății. În urma discuției, rămâne ca Institutul Național de Sănătate Publică să vină cu un draft de reguli sanitare care vor fi dezbătute în cadrul grupului de lucru săptămâna viitoare.

„Trebuie să ne asumăm riscul redeschiderii școlilor, am vorbit astăzi cu cei de la Ministerul Sănătății că trebuie să ne responsabilizăm toți, nu doar instituțiile publice, trebuie să ne responsabilizăm noi familiile, să nu ne trimitem copiii bolnavi la școală. Dacă vedem că nu se simt bine, că au febră, că sunt răciți, îi ținem acasă, deci facem un prim triaj în familie", a explicat Cristache.

În ceea ce privește logistica redeschiderii școlilor, pornind de la scenariile deja înaintate Guvernului de către reprezentanții părinților și publicate de Edupedu.ro, Cristache spune tabloul va arăta diferit de la urban, la rural, în funcție de numărul de copii din școli.

„Instituțiile statului vor redacta principiile generale după care fiecare școală își va face regulile proprii, aprobate prin consiliul de administrație, în funcție de situația și nevoile respectivei instituții de învățământ. Trebuie descentralizată decizia privind deschiderea școlilor. Spre exemplu, în mediul rural, unde sunt mai puțini elevi la clasă și mulți copii nu au acces la tehnologie ca să poată studia online, lecțiile se vor desfășura la școală, dar în condiții sanitare anume. La oraș, la școlile foarte mari și aglomerate, acolo putem vorbi de o prezență de 50% a elevilor la ore, în clasă, în timp ce restul participă la lecție online, în direct. Pentru aceasta, va trebui să redactăm un contract între familii și școli în care părinții să își asume responsabilitatea că le oferă copiilor spațiu, laptop sau tabletă și conexiune la internet", a explicat Cristache pentru Edupedu.ro.

În cazul elevilor de școală primară sau mai mici, nu prea se pune problema de ore online din cauza vârstei și puterii mai reduse de concentrare. În plus, până la vârsta de 11 ani, nu se recomandă purtarea măștii, a mai spus reprezentantul părinților.

„Nu suntem de acord să înceapă școala fără ca statul să asigure laptopuri și tablete conectate la internet"

Ce se întâmplă, însă, cu elevii care nu au acces la internet, ai căror părinți nu își permit laptopuri și tablete? „Ministerul Educației va distribui laptopuri și tablete care să aibă conexiune la internet, sunt 250.000 care trebuie să ajungă la copii și profesori din fondurile de rezervă. Noi nu suntem de acord să înceapă școala fără asigurarea acestora", a declarat Cristache.

El a spus că nu se pune problema ca școlile să nu se redeschidă la toamnă, fiindcă ar însemna sacrificarea unei generații. Trebuie să învățăm să ne adaptăm situației și să trăim cu acest virus până se vor îmbunătăți lucrurile.

„Cu toate regulile sanitare, din păcate nu poate garanta nimeni că nu vor fi contaminări, dar pe de altă parte trebuie să înceapă școala, nu putem sacrifica o generație de copii", a mai spus Cristache.

Stirea anterioara

99 de cetățeni români din Austria, confirmați cu COVID-19

Stirea Urmatoare

Investiții făcute de echipa PSD în sistemul educațional botoșănean - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.