Un proiect care a schimbat destinul a 41 de elevi din mediul rural

Un proiect care a schimbat destinul a 41 de elevi din mediul rural

„Am văzut cursul ca pe o oportunitate pe care nu am vrut să o pierd”; „La liceul din mediul rural din care provin nu au mai fost astfel de propuneri, de a urma un curs de 2-3 luni, pe care să îl poți efectiv finaliza și în urma căruia să obții o calificare cerută pe piața muncii”; „Acum, având o diplomă de software tester, am de gând să caut un job în IT, care mă va ajuta să mă susțin financiar în facultate”; „Deși sunt studentă la Agricultură, îmi va folosi foarte mult cursul de IT deoarece agricultura se dezvoltă pe partea de tehnologie”.

Sunt gânduri ale beneficiarilor proiectului „DESTINE SCHIMBATE – cursuri IT pentru creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui”, derulat de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM), care spun mult despre modul în care această inițiativă a reușit să acopere nevoia ca tinerii din mediul rural să aibă mai multe oportunități de dezvoltare profesională. 

Proiectul s-a derulat în perioada ianuarie-decembrie 2022 și a implicat 3 inspectorate școlare județene (Iași, Botoșani și Vaslui); 10 licee, din Săveni, Flămânzi, Trușești, Darabani, Vorona (jud. Botoșani), Hălăucești, Răducăneni, Belcești, Podu Iloaiei (jud. Iași), Negrești (jud. Vaslui); peste 600 de liceeni, care au aflat că au șansa de a urma gratuit un curs de IT; 204 de elevi, care s-au înscris în program; 93 de absolvenți de bacalaureat, care au devenit cursanți ai Școlii Informale de IT, partener în proiect; peste 20 de mentori, formatori, specialiști în resurse umane. 

Din cei 93 de tineri care au urmat gratuit, timp de două luni, cursul de Testing (Quality Assurance), 41 l-au finalizat, trecând de examenul de absolvire și obținând diplome recunoscute de ministerele Muncii și Educației cu care se pot angaja.

Tot în cadrul proiectului, au fost organizate sesiuni de consiliere profesională în care absolvenții cursului au învățat să își administreze și să își folosească pagina de pe rețeaua LinkedIn, să își scrie CV-ul, au aflat care sunt etapele unui proces de recrutare sau cum să se pregătească pentru un interviu de angajare. 

„Nu a fost deloc ușor să aducem atâția adolescenți laolaltă și să-i punem să învețe 2 luni, în timpul verii. A mers și acum 41 dintre ei au un destin schimbat. Au o diplomă proaspătă în buzunar, șanse de a găsi un job, chiar ca studenți, și au experiența unui curs riguros, cu cerințe profesioniste. Este un început pentru ei, vor face multe alte cursuri în timpul vieții lor, pentru că piața muncii este într-o schimbare foarte rapidă”, a declarat vicepreședintele și directorul executiv al MDM, Dan Radu, inițiatorul și cel care s-a ocupat nemijlocit de organizarea cursurilor pentru absolvenții din acest an ai unor licee din județele Botoșani, Iași și Vaslui.

Proiectul „DESTINE SCHIMBATE” este derulat de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, în parteneriat cu Asociația pentru Educație Informală (Școala Informală de IT), și beneficiază de o finanțare în valoare de 49.954 de Euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui.

Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Proiectul a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași, al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (miscareamoldova.ro) este o organizație non-guvernamentală regională, cu filiale în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, care militează pentru introducerea problemelor Moldovei pe agenda națională, pentru deblocarea investițiilor majore în infrastructură, pentru echitate în alocarea resurselor din bugetul central, pentru eficientizare administrativă şi fiscală prin descentralizare şi regionalizare.

Stirea anterioara

Grapefruit roșu, retras de pe piață. Ce nereguli au găsit inspectorii

Stirea Urmatoare

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.